Παράταση μέχρι τις 15 Ιουλίου δόθηκε στος ιδιοκτήτες οικοπέδων για να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους στην ιστοσελίδα akatharista.apps.gov.gr.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου υπόχρεοι είναι οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων των περιπτώσεων:
1. περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων
2. περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο
3. εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω 1 και 2 περιπτώσεων κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας
4. εκτός σχεδίου ακίνητα με κτίσμα, για όσες εκτάσεις δεν υπάγωνται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας κατά το δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της δασικής υπηρεσίας.

Οι ιδιοκτήτες οφείλουν να εισέλθουν στην εφαρμογή με τους κωδικούς taxisnet και να επιλέξουν το ακίνητο ιδιοκτησίας τους για το οποίο έχουν προβεί σε εργασίες καθαρισμού και απομάκρυνσης καύσιμης ύλης ή που πρόκειται να προβούν σε αυτές.

Οι απαιτούμενες εργασίες καθαρισμού περιλαμβάνουν:

  • Υλοτομία και απομάκρυνση ξερών και σπασμένων δέντρων – κλαδιών, καθώς και κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
  • Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περίπτωση μη δήλωσης της ιδιοκτησίας στην εφαρμογή είναι 1000 €, ενώ στη περίπτωση που υποβληθούν ψευδή στοιχεία στη δήλωση το πρόστιμο μπορεί να φτάσει και τις 54000 €.