Ο Αντώνης Ζίγκος, ροδακινοπαραγωγός και αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, συνέβαλε στην ανάδειξη του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού σε έναν από τους πιο πρωτοπόρους και υγιείς αγροτικούς συνεταιρισμούς στην Ελλάδα.

 

Την απόφασή του να ασχοληθεί αποκλειστικά με τον πρωτογενή τομέα δεν την μετάνιωσε ποτέ. «Ένα μόνο θα άλλαζα, αν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω. Να σπουδάσω το αντικείμενο που επέλεξα, όχι μόνο θεωρητικά, αλλά κυρίως πρακτικά, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό», τονίζει στην «ΥΧ» ο Αντώνης Ζίγκος, ροδακινοπαραγωγός και αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού. «Η γνώση και η πληροφορία», σημειώνει, «είναι πολύ σημαντικά για έναν αγρότη. Τον βοηθάνε να εξελίσσεται συνεχώς».

Αν και δεν φοίτησε στα έδρανα κάποιου ανώτατου ιδρύματος, ο 50χρονος παραγωγός δεν περιορίστηκε στην οικογενειακή του εκμετάλλευση, αλλά την εξέλιξε σημαντικά. Καλλιεργεί 80 στρέμματα στο Βελβεντό, κυρίως με ροδάκινα και νεκταρίνια, αλλά και λίγα μήλα. Ο Συνεταιρισμός έχει διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην όλη προσπάθεια. Ο ίδιος όμως δεν εφησυχάστηκε, καθώς στην πορεία του παρακολούθησε και σεμινάρια, ειδικά σχεδιασμένα για αγρότες.
«Σήμερα, οι νέοι άνθρωποι μπορούν να έχουν μια κατάρτιση στο γεωργικό κομμάτι, αλλά λείπει να είναι σε πιο επαγγελματικό επίπεδο», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Εκτός από τη σημασία που ο ίδιος δίνει για την εκπαίδευση, προτρέποντας τους νεότερους να κυνηγούν την γνώση, η κινητήριος δύναμη για έναν αγρότη είναι να αγαπά την εργασία του. «Είναι επιλογή μου και αγαπώ αυτό που κάνω. Και, ειδικά στη δενδροκαλλιέργεια, δεν υπάρχει μονοτονία, γιατί είναι εξελίξιμη, και έτσι εξελίσσεσαι και εσύ», αναφέρει. «Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος είναι εφοδιασμένος και με τις κατάλληλες τεχνικές γνώσεις, θα έχει όλα τα εργαλεία για να δουλέψει και να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο».

Συνέργειες

Κύριο χαρακτηριστικό ενός σύγχρονου αγρότη, όμως, είναι να μετέχει και σε κάποιο συλλογικό σχήμα. «Είναι το πιο σημαντικό για μένα», επισημαίνει. «Διότι στην Ελλάδα έχουμε μικρό και πολυτεμαχισμένο κλήρο, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές μας στο εξωτερικό. Αυτό, όμως, το μειονέκτημα μετατρέπεται σε πλεονέκτημα, μέσα από τις οργανώσεις». Όπως εξηγεί, «με αυτόν τον τρόπο μπορούν να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος. Μικροί παραγωγοί μαζί κάνουν έναν μεγάλο, με την ποιότητα των προϊόντων τους να είναι σαφώς ανώτερη από τους άλλους, καθώς εμείς στην Ελλάδα έχουμε να φροντίσουμε ένα μικρό μέγεθος εκμετάλλευσης, σε αντίθεση με τον ανταγωνιστή, που δεν τον ενδιαφέρει τόσο η ποιότητα».

Φέτος, ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού κλείνει 100 χρόνια λειτουργίας και έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο πρωτοπόρους και υγιείς αγροτικούς συνεταιρισμούς της χώρας μας, με σημαντική παρουσία στην εγχώρια αγορά και με εξαγωγική δραστηριότητα.

Ο Αντώνης Ζίγκος είναι ένας από τους ροδακινοπαραγωγούς της περιοχής που συνέβαλε σε αυτή την προσπάθεια, καθώς, εκτός από την παραγωγή, ασχολείται ενεργά από το 1997 με τα διοικητικά του συνεταιρισμού και, μετά τις τελευταίες εκλογές, εξελέγη αντιπρόεδρος.

«Ιδιαίτερα σήμερα, με την οικονομική κρίση, ο συνεταιρισμός μας αποτελεί μεγάλο χρηματοδοτικό εργαλείο», αναφέρει ο κ. Ζίγκος. Για παράδειγμα, παρέχει στους παραγωγούς – μέλη του τα γεωργικά εφόδια με πίστωση, που τους βοηθάει να ανταπεξέλθουν, μιας και πληρώνονται μία φορά στο τέλος κάθε χρόνου.