Σημαντικές διακρίσεις πέτυχαν δύο σχολεία της περιοχής μας (το Μουσικό Σιάτιστας και το Δημοτικό Σχολείο Βελβεντού),

που συμμετείχαν στον 3ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό «Το σχολείο που ζήσαμε -το σχολείο που ονειρευόμαστε». Το Δημοτικό Σχολείο Βελβεντού βραβεύτηκε με δυο βραβεία: Την πρώτη θέση με το μεγάλο βραβείο, σε συνεργασία με 10 άλλα σχολεία από όλον τον κόσμο, με την ταινία «Το σχολείο μου, ελληνικό και παγκόσμιο» και το βραβείο εξαιρετικής δημιουργίας με δύο κολλάζ. Επίσης, το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας συμμετείχε παρουσιάζοντας ενεργά στο project, παίζοντας ζωντανά το τραγούδι του διαγωνισμού «Χώρα Ελλάδα Μας Γλυκιά «, το οποίο συνέθεσε ο Νίκος Ντόνας καθηγητής του σχολείου, ενώ τους στίχους έγραψαν μαθητές δέκα ελληνικών σχολείων ανά τον κόσμο!

Ειδικότερα, όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ράδιοΛόγος η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας Μαρία Ντούρου, πρόκειται για τον 3ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό «Το σχολείο που ζήσαμε -το σχολείο που ονειρευόμαστε», που διοργανώθηκε από την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση και το Μουσείο της Ζωής, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Η τελετή Βράβευσης πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση, ανάμεσά τους οι εκπαιδευτικοί όλων των σχολείων που συμμετείχαν, πολλοί μαθητές, συγγραφείς, σκηνοθέτες, πολιτικοί και άνθρωποι από το χώρο της τηλεόρασης.
Οι εντυπώσεις των μαθητών ήταν πολύ καλές και όπως σημείωσε η ίδια, υπήρξε πολύ συγκίνηση , χαρά και πολύ όμορφη διάθεση: «Η δράση που πραγματοποίησε το σχολείο έγινε σε συνεργασία με άλλα δέκα ελληνικά σχολεία της ομογένειας και από τις πέντε ηπείρους . Όλα τα σχολεία ξεκίνησαν γράφοντας ένα ποίημα. Με αφετηρία από το Ελληνικό Σχολείο στη Ρουμανία, που έφτιαξε τους πρώτους στίχους. Το ποίημα ακολούθησε την πορεία του και στα 1-2υπόλοιπα εννέα συμμετέχοντα σχολεία, ενώ με την ολοκλήρωσή του , επέστρεψε στη Σιάτιστα, όπου και μελοποιήθηκε από τον καθηγητή Νίκο Ντόνα. Ακολούθησε η ηχογράφηση, η αποστολή του κομματιού » Χώρα Ελλάδα μας γλυκιά » στο διαγωνισμό , ενώ το κομμάτι ταξίδεψε ανά την Υφήλιο μέσω του διαδικτύου».

Για αυτή την πρωτοβουλία οι μαθητές έλαβαν το μεγάλο βραβείο στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία αντιπροσωπειών από άλλα σχολεία ανά τον κόσμο. Το Μουσικό Σχολείο παραβρέθηκε στη βράβευση με σαράντα μαθητές του, χορωδία και οργανικό σχήμα , τραγουδώντας το κομμάτι ζωντανά. Για τα συναισθήματα αυτά η κ. Ντούρου τόνισε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι , γιατί είμαστε το πρώτο μουσικό σχολείο που συμμετέχει σε παρόμοια δράση. Στις δύσκολες εποχές που περνάμε, είναι σημαντικό να κρατάμε την Ελλάδα μας ψηλά και να θυμίζουμε στον κόσμο ότι η καρδιά της χτυπάει σε όλο τον πλανήτη,. Η Ελλάδα μας δεν χάθηκε. Μας πιάνει μια απογοήτευση με όσα ζο, αλλά εμείς θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι δυνατή και φέρει στις πλάτες της τον πολιτισμό αιώνων και τον μεταλαμπαδεύει με τον τρόπο της παντού. Όταν η Ελλάδα μας έφτιαχνε Παρθενώνες οι άλλες χώρες έψαχναν την πολιτιστική τους ταυτότητα», είπε η ίδια, ζητώντας από τους αρμόδιους να στηρίξουν τον πολιτισμό και τα μουσικά σχολεία: «Τα μουσικά σχολεία ζητάμε τη στήριξη όλων των φορέων για να λειτουργούμε όπως πρέπει, κρατώντας ακμαίο το ηθικό των παιδιών, δίνοντάς τους ότι έχουμε στην καρδιά και το μυαλό μας», είπε κλείνοντας.

Οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία που συνεργάστηκαν
Η ταινία «Το σχολείο μου, ελληνικό και παγκόσμιο» δημιουργήθηκε με την συνεργασία 11 ελληνικών σχολείων από όλον τον κόσμο.
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός, που είχε τον συντονισμό της όλης προσπάθειας: Μπασίνα Βασιλική
Συνθέτης του τραγουδιού: Νίκος Ντόνας
Στίχοι τραγουδιού: Οι μαθητές των 11 σχολείων που συνεργάστηκαν.
Επιμέλεια στίχων: Γκίκας Γιάννης
Μπασίνα Βασιλική Ελληνικό Σχολείο Βουκουρεστίου «Αθηνά» Βουκουρέστι, Ρουμανία
Παναγιώτης Τσάκαλης-Ευλαμπία Σούρλου Αρχιμήδειος Ακαδημία Μαϊάμι, ΗΠΑ
Ιωάννης Γκίκας Δημοτικό Σχολείο Bελβεντού Βελβεντό Κοζάνης, Ελλάδα
Ζαφειρώ Βασιλάκη Σχολείο Ελληνικής Κοινότητας Βαλένσιας Βαλένσια, Βενεζουέλα
Άντρια Γαριβάλδη- Ελληνική Σχολή «Ζήνων» Μελβούρνη, Αυστραλία
Παρασκευή Δαμιανίδου Ευαγγελία Σαράτση Μαρία Τουλιά «Τοσιτσαίο – Πρατσίκειο» Δ.Σ. Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας-Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος
Κυριακή Κουσουράκη Σχολείο Oakleigh Grammar Μελβούρνη, Αυστραλία
Αντιγόνη Μπάτζιου Κατερίνα Βασιλάκη Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας Ντόχα, Κατάρ
Εκπαιδευτικοί Ελληνικής Κοινότητας Σχολεία «Παιδεία» και Πολιτιστικό Τμήμα Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο Τορόντο, Καναδάς
Δωροθέα Ευαγγελίδου – Κομλίκη Νηπιαγωγείο Σχολής Σαχέτι Γιοχάνεσμπουργκ, Νότιος Αφρική
Νίκος Ντόνας, Συνθέτης και πιανίστας του τραγουδιού Μουσικό σχολείο Σιάτιστας «Κωνσταντίνος & Ελένη Παπανικολάου» Σιάτιστα, Ελλάδα

Το Δημοτικό Σχολείο Βελβεντού βραβεύτηκε με δύο βραβεία

velbento-300x225

Το Δημοτικό Σχολείο Βελβεντού βραβεύτηκε με δυο βραβεία (http://gikas-daskalos.blogspot.gr/): Την πρώτη θέση με το μεγάλο βραβείο,σε συνεργασία με 10 άλλα σχολεία από όλον τον κόσμο, με την ταινία «Το σχολείο μου, ελληνικό και παγκόσμιο» και το βραβείο εξαιρετικής δημιουργίας με δύο κολλάζ.
Τα δυο κολλάζ που πήραν μέρος στον διαγωνισμό και πήραν το βραβείο εξαιρετικής δημιουργίας είχαν τίτλο : «Το Σχολείο μου-σχολείο συνεργασίας» και « Το Σχολείο του μέλλοντος-σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία». Πρόκειται για δυο έργα που είχαν δημιουργηθεί την προηγούμενη χρονιά, στα πλαίσια προγράμματος του σχολείου μας. Έγινε και ειδική παρουσίαση του Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού και velbento2των δυο αιθουσών- Εικαστικών και Θεατρικής αγωγής- που διαμορφώθηκαν στο σχολείο μας από τον Όμιλο Φουρλή. Οι αίθουσες έγιναν μετά από πρόταση των υπευθύνων του Μουσείου Σχολικής Ζωής και την βράβευση του Σχολείου στον περσινό διαγωνισμό.

Πηγή: www.prlogos.gr